Vaira Vīķe-Freiberga tika spiesta izbraukt no Rīgas; Kas noticis?

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar vīru Imantu uz laiku spiesti pamest Rīgu. Tiek paskaidrots arī kāpēc šāds pavērsiens.

 

Atgādināsim, ka pati Vaira Vīķe-Freiberga piedzimusi tālajā 1937. gada 1. decembrī Rīgā.

 

Dr. Vīķe-Freiberga ir aktīvi iesaistījusies un ieguvusi plašu administratīvā darba pieredzi dažādās Kanādas valdības struktūrās, akadēmiskajā un nevalstiskajā sektorā, kā arī starptautiskajās zinātniskajās organizācijās.

 

 

Viņa ir saņēmusi vairākas apbalvojumus par izcilajiem sasniegumiem un panākumiem. Turklāt līdz šim viņa ir aktīvi piedalījusies dažādos pasākumos un nopietnos valsts jautājumos.

 

 

Latvijas Republikas Saeima ievēlēja Vairu Vīķi-Freibergu par Valsts prezidenti 1999. gada 17. jūnijā uz četriem gadiem, sākot no 8. jūlija. 2003. gadā, saņemot 88 balsis no 96, viņa tika pārvēlēta uz otru pilnvaru termiņu.

 

 

Kādi ir prezidentu pienākumi?

 

Prezidenta pienākumi var atšķirties atkarībā no valsts politiskās sistēmas. Latvijas Republikas prezidenta uzdevumi ietver:

 

 

Pārstāvēt Latviju starptautiski:

 

Latvijas prezidents ir valsts galva un pārstāv to starptautiskajās attiecībās. Viņš veic Latvijas diplomātisko pārstāvju iecelšanu ārvalstīs un pieņem citu valstu diplomatisko pārstāvju akreditācijas sertifikātus. Prezidents var veikt oficiālas vizītes ārvalstīs un piedalīties starptautisko organizāciju sanāksmēs.

 

Nodrošināt Satversmes ievērošanu:

 

Prezidents ir Satversmes sargs un nodrošina tās ievērošanu. Ja viņš uzskata, ka kāds likums vai Saeimas lēmums ir pretrunā Satversmei, viņam ir tiesības vērsties pie Satversmes tiesas. Turklāt prezidents var izmantot veto tiesības, lai apturētu Saeimas pieņemtos likumus, bet Saeima var pārspēt veto ar divu trešdaļu balsu vairākumu.

 

 

Attiecībā uz viņas privāto dzīvi un ģimenes statusu, kopš 1960. gada jūlija Vaira Vīķe-Freiberga ir precējusies ar Imantu Freibergu. Viņš bija informātikas profesors Kvebekas universitātē Monreālā līdz 1999. gadam, un kopš 2001. gada viņš ir Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģijas asociācijas prezidents.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 68%

0%

Vaira Vīķe-Freiberga un viņas vīrs Imants ir spiesti uz laiku atstāt Rīgu sakarā ar situāciju.Izskanējis arī iemesls kādēļ tā …

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment